indkÝbskurve

FLETTE VÆRKSTED PÅ KOLOGH NABA I BURKINA FASO

Oktober/november 2008

For at intensivere udnyttelsen af de eksisterende værksteder på associationen Kologh Naba. www.kologhnaba.dk I Burkina Faso besluttede Else Trærup (leder af Kologh Naba) og Eva Seidenfaden at lave et kursus i oktober/november 2008 i forskellige former for flet for alle kvinderne i associationen.

En gruppe kurveflettere og kunstnere, der kalder sig ”Firflet ” i Danmark bestående af Ane Lyngsggaard, Annette Balle, Hanne Vististen og Eva Seidenfaden satte sig for at udvikle nogle modeller, der dels kunne forene og udnytte de eksisterende faciliteter, dels nogle modeller, der kunne udføres i lokale og tilgængelige materialer.

Gruppen har tidligere erfaring i at blende dansk design med african touch i et andet projekt i Burkina Faso: 'Ud med plastikposerne - Ind med indkøbskurvene'

Vi landede på 2 tiltag:

  • En skammel, produceret af snedkerværkstedet, og siden påsat et flettet sæde af gedeskind tilvirket, indfarvet og flettet af kvinderne.
  • En lille kurv af hirsestrå ( et restprodukt fra hirsehøsten) flettet sammen af gedeskindsstrimler og cykelslangegummi. Kurven er tilpasset størrelsen på de sæber, der produceres i sæbeværkstedet. Tanken er, at denne emballage skulle  forøge salgsværdien af sæberne.

Kvinderne har været meget, meget optaget af produkterne og ivrige for at lære. Som tidligere erfaringer har vist, så er der en elite, der hurtigt forstår at omsætte viden til handling, en midtergruppe, der bestemt er meget motiverede og kan lære at lave produkterne og endelig en mindre gruppe af kvinder, der har svært ved ikke at lave ulykker.

At kunne gennemføre dette projekt skyldes dels frivillig indsats og undervisning fra instruktørernes side og støtte til rejse og ophold fra CKU ( Center for Kultur og Udvikling).

Vi tror på produktet. Vi synes, vores projekt er lykkedes overmåde godt, og det viste sig, at vi kunne sælge skamlerne og hirsekurvene allerede fra den første dag, der var færdige produkter!